OK DIVERS

Duiken voor iedereen

 

IJsduiker, niveau 1

IJsduiken. Maar weinig plekken op de wereld is dit mogelijk en dan nog maar vaak voor een korte periode. Het duiken onder ijs wordt vaak als iets magisch gezien. Onder het ijs is het vaak erg licht, zijn er geen schaduwen meer en als de zon op het ijs schijnt wordt je verrast door duizenden prisma’s die door het ijs heen schijnen.

IJsduiken valt onder de groep ‘penetratieduiken’. Anderen in deze groep zijn bijvoorbeeld het wrakduiken en het grotduiken. Bij penetratieduiken kunnen geen directe opstijgingen naar de oppervlakte gemaakt worden, maar is er meestal maar 1 of twee uitgangen waar de duiker weer veilig naar de oppervlakte kan gaan. Dit vereist extra voorbereidingen en veiligheidsregels. IJsduiken doe je dan ook niet ‘zomaar even’, maar vergt een gedegen voorbereiding en discipline.

Tijdens de WOSD specialty opleiding ‘IJsduiker, niveau 1’ leert u hoe u op een veilige manier hoe u, door een wak heen, een ijsduik kunt maken. Na het met goed gevolg afleggen van deze specialty opleiding ontvangt u het WOSD brevet ‘IJsduiker, niveau 1’.

De WOSD opleiding “IJsduiker” bestaat uit verschillende delen:

Theoretische kennis:
In dit deel leert u onder andere hoe u een wak moet maken en afdekken, hoe u te water gaat en het weer verlaat en hoe u onder het ijs dient te duiken. Daarnaast worden natuurlijk alle veiligheidsbepalingen die met een ijsduik te maken hebben uitvoerig behandeld.

Praktische vaardigheden:
In dit deel gaat u, samen met de duikinstructeur, in een buitenwaterlocatie leren hoe het geleerde op en in het water uitgevoerd moet worden. U zult hierbij de diverse technieken gebruiken die noodzakelijk zijn om een veilige ijsduik te maken.

Voorvereisten:

• In het bezit van WOSD brevet 'Zelfstandig duiker' (Duiker niveau 2)     of een equivalent;
• In het bezit van het WOSD/DAN brevet 'Basic Life Support provider'   of een equivalent;
• In het bezit van het WOSD/DAN brevet 'Oxygen provider' of een           equivalent;
• In het bezit van het WOSD brevet 'Reddingsduiker' of een                     equivalent;
• Minimum leeftijd 16 jaar;
• Aantoonbare zwemvaardigheid;
• Goedgekeurde medische verklaring;
• Ondertekende verklaring van begrip.